Манастир Студеница
Насловна » O манастиру

O манастиру Студеница

Студеница је средњевековни манастир у долини Студенице, леве притоке Ибра, недалеко од места Ушћа, под планином Радочелом. Основао га је Стефан Немања. Имао је више цркава у дворишту овалног облика, које је било опкoљено одбрамбеним зидом. Очуване су три цркве, а од осталих грађевина остали су само темељи или су потпуно ишчезле. Најзначајнија је Немањина црква, саграђена после 1183. и посвећена Богородици. Краљ Радослав дозидао је испред ње велику спољну припрату.

Студеница поседује идеално кружну шему целокупног манастирског комплекса, са свим садржајима уклопљеним унутар масивних зидина. У средишту тог круга налази се католикон.

 План манастира Студеницe

1. Богородичина црква
2. Краљева црква
3. Никољача
4. Темељи цркве Св. Јована Крститеља
5. Трпезарија
6. Ризница
7. Конаци
8. Западни улаз - пирг
9. Источни улаз

 

 Богородичина црква

1. Богородичина црква је једнобродна грађевина с једним кубетом и припратом. Споља је у белом мермеру, с богатим пластичним украсом на појединим деловима. Украс је романског стила и највишег је уметничког квалитета међу нашим средњевековним црквама. Мада је у духу италијанских споменика XII века, има и неке аналогије са француском уметношћу тога доба. Нарочито је усредсређена на четири портала: западни, унутарњи и два бочна, као и на троделном олтарском прозору. Од живописа у цркви истичу се велико Распеће и Причешће у олтару. Манастир је уживао највећи углед, а његов игуман је имао прво место у српском Сабору.

 Краљева црква


2.
Из доба краља Милутина је Краљева црква посвећена св. Јоакиму и Ани. Краљева црква је мала, готово квадратне основе, има једно кубе. На олтарској апсиди је у камену уклесан натпис архимандрита Јована из 1314. г. У унутрашњости је сачуван ванредан живопис у стилу тзв. дворске школе краља Милутина.

 Црква Светог Николе


3. С краја XII или почетком XIII века је црква Светог Николе или Никољача. Смештена је у југоисточном делу манастирске порте. То је скромна једнобродна грађевина без кубета, са остацима доброг живописа са краја XIII века.

 Остаци цркве Светог Јована Крститеља


4.
Између цркве Светог Николе и Краљеве цркве налазе се остаци зидина једнобродне цркве највероватније посвећене Светом Јовану Крститељу.

 Трпезарија


5. Важно место у оквиру манастирског комплекса Студенице заузима трпезарија. Налази се западно од Богородичиног храма и подигнута је у XIII веку, вероватно за време архиепископа Саве Немањића. То је данас једноставна приземна просторија правоугаоне основе, а унутрашњост је урађена у духу старохришћанских традиција где су коришћени камени столови. Раније је испред трпезарије био и простран трем са колонадама.

 Ризница


6. Вредна збирка богослужбених предмета и икона манастира Студенице, изложена је у манастирској ризници. На жалост, то је само део првобитног богаства, јер већина драгоцених предмета је нестала или је уништена.

 Конаци


7. У склопу манастира, сачувани су остаци конака дуж обимних зидова у којима су биле монашке келије, болница и радионице. Остаци конака показују да су они више пута рушени и обнављани. Данашњи конаци су релативно новије грађевине.

 Улазна кула


8. На западној страни студеничког комлекса смештена је кула-звонара у чијој су унутрашњости, на месту где је била капела, сачувани фрагменти живописа. На спољашњем делу куле откривени су делови фресака који указују на монументалну композицију лозе Немањића.

 Источни улаз у манастирски комплекс


9. Источни улаз у манастирски комплекс

 

Манастир Студеница je 1986. године уписан у листу светске културне баштине и под заштитом је УНЕСКО-а.

 

Врх стране