Manastir Studenica

Monaštvo

O monaštvu Molitva
Naslovna » Monaštvo

O monaštvu

Monaštvo je integralni deo života Pravoslavne Hrišćanske Crkve, i odnosi se pre svega na način života i podviga koji je najbliži jevanđelskom idealu. Izvorno sam pojam monaštva označava usamljenički način života pobožnih Hrišćana, život odvojen od sujetnog sveta i njegovih lažnih radosti. Kao oblik življenja nastao je na istoku (Egipat, Palestina, Sirija) u 4. veku u vidu težnje ka uzvišenijem, čistijem moralno - duhovnom životu pravoslavnih vernika.

 Grobnica Svetog Simeona Mirotočivog

Grobnica Svetog Simeona
Mirotočivog

 Kivot sa moštima Svetog Simona monaha
Kivot sa netruležnim moštima
Svetog Simona monaha
(Sv. Stefana Prvovenčanog)
"jer nećeš ostaviti dušu moju u adu,
niti ćeš dati da svetac Tvoj
vidi truljenje" (Ps.15,10)

To je život posvećen molitvi za sve ljude, bogomisliju i borbi protiv zla u nama i oko nas (što je najteži vid borbe pobediti svoju sujetu).

Monaštvo je najkraći i najbezbedniji put do spasenja (ali ne i jedini), put kojim se ređe ide, ali koji je prav i pouzdan. "Uđite na uska vrata, jer su široka vrata i širok put što vode u propast i mnogo ih je koji njime idu, jer su uska vrata i tesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze" (Mt.7.13-14).

Treba videti i shvatiti pravu vrednost svih stvari, zemaljskih i nebeskih, a ne posmatrati kratkovido, jer zadovoljstvo života u njegovoj punoći ne osećaju oni koji ga doživljavaju po merilima sveta, nego oni koji ga duhovno žive.

 Kivot sa moštima Svete Anastasije
Kivot sa moštima Svete Anastasije,
majke Svetog Save

 

Vrh strane